Linja-aho: Sähköauto ei sovi kaikille

Tuulilasin blogissaan Vesa Linja-aho tarttuu kysymykseen sähköautojen soveltuvuudesta kaikille: Teslan esittelemän Model 3:n sopivuus kaikille puhututtaa. Sähköautojen kritisoijat perustelevat kantaansa muun muassa sillä, ettei latauspisteitä ole riittävästi ja sähkö yleensä ei riitä. Linja-ahon mukaan sähkön riittämättömyys ei kuitenkaan pidä paikkaansa ja verkkokin kestää sähköautojen aiheuttaman rasitteen. Linja-aho laskee sähköautojen yölatauksen aiheuttavan vähemmän energiankulutusta verkkoon, kuin mitä nykyisen päivä- ja yökulutuksen ero on – siinäkin tapauksessa että sähköautoja olisi puolet koko Suomen autokannasta. Tähän menee kuitenkin nykyisellä sähköautojen yleistymistahdilla vielä reilusti aikaa, Linja-ahon arvion mukaan jopa parikymmentä vuotta.

Linja-aho kuitenkin toteaa ettei sähköautot sovi kaikkien tarpeisiin, vaikka osalle ne sopivatkin. Esimerkiksi tuhannen kilometrin mökkimatkoja sellaisille paikkakunnille, joilla lataus on vaikeaa tai mahdotonta, sähköautolla ei voi tehdä. Sähköautot muuttuvat kuitenkin koko ajan edullisemmaksi ja niiden toimintasäde kasvaa jatkuvasti, joten myös niiden käyttäjäryhmä laajenee ja ne soveltuvat yhä useampien autoilijoiden tarpeisiin. Linja-aho vertaa sähköautojen hankintaa rokotteisiin: on olemassa rokotteita, joita kaikki eivät esimerkiksi allergian vuoksi voi ottaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tämän joukon vuoksi sellaisten, jotka voivat rokotteen ottaa, pitäisi jättää rokote myös ottamatta.

Blogiteksti korostaa siis makuasioihin, mahdollisuuksiin ja tarpeeseen liittyviä asioita. Emmehän me kaikki valitse saman kokoista ja väristä autoakaan siksi että se on kaikille sopiva.

Voit lukea koko tekstin täältä.

Julkaistu kohteessa Uutiset