Pelastavatko sähköbussit maailman?

Toistaiseksi suurin haaste sähköautoille on ollut niiden akkujen kesto ja latausinfrastruktuurin puutteet. Amerikkalainen Proterra on kuitenkin onnistunut kehittämään bussin, joka kulkee yhdellä latauksella yli 400 kilometriä ja mahdollistaa julkisen liikenteen myös lähiliikennettä pidemmillä matkoilla. Teslan entisen työntekijän perustamalla Proterralla on asiakkaanaan yhdysvaltalaisia kuntia ja uusien kaupunkien ilmoitetaan kuukausittain hankkivan bussikalustoa tältä nopeasti kasvavalta yritykseltä.

Proterran markkinoilla olevat bussit latautuvat kymmenessä minuutissa ja lataus riittää 35 minuutin matkaan. Kyseiset bussit mahdollistavat suuria säästöjä kaupunkien julkiselle liikenteelle: esimerkiksi Louisvillessa, Kentuckyssä on laskettu kymmenen uuden sähköbussin säästävän kaupungin rahoja jopa 300 000 dollaria vuodessa. Yhdysvaltalaisilla kaupungeilla on mahdollista saada tukea yli 800 000 dollaria maksavien bussien hankintaan. Normaalit dieselkäyttöiset bussit maksaisivat puolet vähemmän. On kuitenkin laskettu että Proterran bussi maksaa itsensä takaisin 12 vuodessa, mikä on tyypillinen lähiliikenteen bussin elinikä.

Yrityksen toimitusjohtaja on huolissaan kaupungeista, jotka yhä ostavat dieselbusseja. Hänen mielestään teko on sama kuin rakentaisi uuden hiiltä käyttävän voimalaitoksen keskelle kaupunkia.

Lue lisää täältä.

Julkaistu kohteessa Uutiset