Sähköautojen latauspiste avattu Kokkolaan

Latauspiste on asennettu osana Centria-ammattikorkeakoulun Electric Vehicles Goes Arctic! -hanketta (EVGA). Tällä viikolla päättyvän hankkeen tavoitteena on ollut sähköisten ajoneuvojen ja latausjärjestelmien sekä niihin liittyvien palveluiden ja komponenttien toimivuuden varmistaminen arktisten olosuhteiden ja yritysten liiketoiminnan näkökulmasta.

- Centria haluaa olla auttamassa sähköisen liikenteen yleistymistä myös Kokkolassa tällä uudella latauspisteellä, kertoo EVGA-konsortion koordinaattori ja projektipäällikkö Sakari Nokela

EVGA-hankkeen aikana on toteutettu useita latauspisteitä ja niiden toimivuutta on tutkittu erilaisissa käyttöolosuhteissa ja sijaintipaikoissa. Kokkolaan asennettu KEBA KeContact P20 -sähköauton latauslaite kestää äärimmäistä kuumuutta ja kylmyyttä. Laitteella lataa 10 kertaa nopeammin kuin tavallisesta pistorasiasta.

Latauslaitetta on tutkittu huhtikuun aikana muun muassa Nissan Leaf -käytössä. Latauksen kesto riippuu sähköajoneuvosta sekä akuston ja ajoneuvon laturin koosta. Esimerkiksi Leafin akun saa täyteen reilussa neljässä tunnissa. Latauslaite on Centrian parkkipaikalla, joten latauspiste on puolijulkinen. Latauspiste on toistaiseksi kaikkien sähköautoilijoiden käytettävissä ympäri vuorokauden ja lataus on toistaiseksi ilmaista.

- Pääasiallinen käyttötarkoitus kuitenkin on tutkimuskäyttö, eli kauppaliseen käyttöön latauspistettä ei ole perustettu. Oma latauspiste tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet toteuttaa omaa tutkimustyötä myös tulevaisuudessa, esimerkiksi tutkimalla ja kehittämällä erilaisia etähallinta- ja maksujärjestelmiä, jatkaa Nokela. 

Latauspiste on sijoitettu Centria-ammattikorkeakoulun Talonpojankadun kampukselle rakennuksen taakse. Latauspaikassa voi ladata kaikkia Suomessa olevia sähköautoja. Omaa ajoneuvoaan voi mennä lataamaan, jos laite vapaana ja autoilijalla on sopiva kaapeli mukana. Mikäli kaapelia ei ole, sen saa lainaan myös ammattikorkeakoululta.

Lue lisää Centrian sivuilta.

Julkaistu kohteessa Uutiset